Тетка МареMaya Kucherskaya's novel Auntie Mina (Tetia Motia) released in Macedonia by Antolog publishing house as Тетка Маре.Современата Ана Каренина се вика Тетка Маре и не треба да скока под воз. „Неверството е банална забава за женските романи", тврди Тетка Маре (или Марина), бивша учителка по руски јазик и литература, во сегашноста лектор на дневен весник и хероина на истоимениот роман на Маја Кучерска. Неочекувано, таа ќе се најде во средиштето на настаните: љубовна врска што таа ја посакува, исто колку што се срами од неа, задушлив семеен живот, налудничав ритам на работата во весникот... Случајно добива писменце од селски учител: спор живот на провинциски град, слики на исчезнатиот руски живот, сцени од панаѓурот во Нижни Новгород и чајните плантации во Цејлон.

Маја Кучерска успева да исцрта љубовен триаголник, деликатно да проговори за верата и да вметне историска линија во раскажувањето". -- Наталија Кочеткова, Time Out

 

 Share this: