JUST PUBLISHED: Auntie Mina by Maya Kucherskaya in Macedonia

Print

Тетка МареMaya Kucherskaya's novel Auntie Mina (Tetia Motia) released in Macedonia by Antolog publishing house as Тетка Маре.Современата Ана Каренина се вика Тетка Маре и не треба да скока под воз. „Неверството е банална забава за женските романи", тврди Тетка Маре (или Марина), бивша учителка по руски јазик и литература, во сегашноста лектор на дневен весник и хероина на истоимениот роман на Маја Кучерска. Неочекувано, таа ќе се најде во средиштето на настаните: љубовна врска што таа ја посакува, исто колку што се срами од неа, задушлив семеен живот, налудничав ритам на работата во весникот... Случајно добива писменце од селски учител: спор живот на провинциски град, слики на исчезнатиот руски живот, сцени од панаѓурот во Нижни Новгород и чајните плантации во Цејлон.

Маја Кучерска успева да исцрта љубовен триаголник, деликатно да проговори за верата и да вметне историска линија во раскажувањето". -- Наталија Кочеткова, Time Out